Natuurlijk niet…..

Gepubliceerd

in

door


Op het moment dat iemand een spade in de grond stopt, een tarwekorrel zaait en een half jaar later het duizendvoudige daarvan oogst, staan we mijlenver van de natuur af. Alle hamsters, eekhoorns, koolmezen kijken ons verbluft aan: hoe doet die rare, kale tweebenige zwakkeling dat?

De Mesopotaniër die hiermee begon, tienduizend jaar geleden, voegde er meer snufjes aan toe: rasverbetering, mest, water bij droogte, vogelverschrikkers, dorsvlegels en noem maar op.

Wat dieren bijna niet kunnen en mensen wel is gereedschap gebruiken om de mogelijkheden die de natuur geeft naar eigen hand te zetten. Ongetwijfeld om de overlevingskans groter te maken, geen honger meer te hebben in de winter, zoals koolmezen dat nog steeds wel hebben. Niet alleen vonden mensen het wiel uit, maar verbeterden ze de gereedschappen voortdurend. Dit laatste kunnen dieren helemaal niet.

Maar het ging niet alleen om overleven, vanaf het prilste begin werden er ook versierd aardewerk en tekeningen op rotsen gemaakt. Er gebeurde een boel in de hoofden van onze voorouders. En de onzichtbare krachten, de Goden, hadden ook zo hun regeltjes. Het kon geen kwaad om kinderen te offeren en de naburige stam in de pan te hakken, stukje grond erbij. Wat slim dat koning David een slinger had uitgevonden zodat fitboy Goliath dood neerviel zonder dat David een haar gekrenkt werd. David deed dat met God aan zijn zijde…….

Het wordt me vaak wee te moede als ik de zoveelste lofzang op de natuur of hun nobele aanbidders – Indianen, oude Egyptenaren, Oeral-bewoners – hoor of lees. Na een paar uur buiten in de regen ben je blij met de leren jas, de rubberen zool onder de kunststof schoenen, de fleece-trui. en verrekijker, mobiel, horloge. Er zijn genoeg redenen om natuur te bewonderen en te beschermen, maar niet omdat de mens terug wil naar de natuur, daar hoort hij niet.

Kijk naar een vlinder en verbaas je over het feit dat met zo weinig materiaal zo iets moois gemaakt is. Dat is de reden om tegen verzuring, broeikasgas, overbevissing, dierindustrie etc. te zijn. Niet omdat we ‘natuurlijk’ moeten zijn, mensen zijn geen natuurwezens. Niets kunstmatiger dan de hang naar natuur.