Het Nieuwe Weg natuurfonds

Een aantal jaren geleden ben ik begonnen om biologische boeren op te zoeken. Samen met twee andere musketiers, Henk van der Molen en Ariën Baken, zitten we aan keukentafels van boeren en boerinnen van Hornhuizen tot Bellingwolde, van Zeerijp tot Opende. Ik kan het iedereen aanraden, de gastvrijheid is groot, er is veel te vertellen en je raakt verbonden met mensen die met kennis, kunde en doorzettingsvermogen een biologische boerderij beginnen. Het zijn nooit vanzelfsprekende keuzes geweest. En je wordt gevoeliger voor het landschap en de (on)mogelijkheden die de boer krijgt aangereikt. Van ieder bezoek is een verslag in de nieuwsbrief gemaakt.

Een standaardvraag aan de boer(in) is: wat merk je van de biodiversiteit op je akkers of weilanden, en heb je plannen om iets extra’s te doen voor weide- of akkervogels, insecten, vissen etc.? Om de ideeën te ondersteunen hebben we het Nieuwe Weg Natuurfonds opgericht. We kunnen de boeren een kleine stimuleringssubsidie geven dankzij de donaties voor het fonds. Maar belangrijker is dat plannen versneld uitgevoerd worden omdat we veel voorwerk doen. Enkele voorbeelden:

  • Bij de familie Boer, veeboer in Enumatil, is samen met een student van van Hall-Larenstein een rapport opgesteld waarin tips staan hoe de boer gedeeltes van zijn land beter kan inrichten voor het beschermen van de Grote modderkruiper (rode lijstsoort) die in dit gebied voorkomt. Arjen Boer en Ariën Baken hebben daarop een uitvoeringsplan ontwikkeld, subsidie aangevraagd en sinds voorjaar 2023 is er een driehonderd meter lange plasdras gecreëerd, speciaal voor de Grote modderkruiper.
  • Bij twee boeren, Kuipers en Datema, in Opende en Niekerk, hebben we subsidieaanvragen ingediend, en gehonoreerd gekregen, voor bloemstroken langs weilanden.
  • Bij familie Datema in Niekerk hebben we ook een deel van de aanschaf van een zonnepanelenwaterpomp gefinancierd. Een pomp die gebruikt wordt om een plasdras te creëren voor weidevogels.
  • Daarnaast hebben we twee excursies georganiseerd en drie boerinnen en een boer in natuurvoedingswinkel De Nieuwe Weg voor een rondetafelgesprek op bezoek gehad.

Boeren die plannen hebben kunnen zich melden bij ons.

Wil je het Nieuwe Weg Natuurfonds steunen dan kun je een donatie geven op rekening van stichting De Nieuwe Weg: NL 48 INGB 0005 9312 88