raapzaad 11: van daniëlle naar dhana raw chocolate

Gepubliceerd

in

door


Daniëlle Vergonet (Winsum, 1988) is op haar plek in de Nieuwstraat in Zuidhorn, waar ze haar chcoladeatelier heeft en de winkel voor verkoop van de Dhana Raw Chocolate. In tien jaar tijd is haar fascinatie voor iets gezonds dat ook lekker is, omgevormd tot een eigen bedrijf waar ze rauwe chocoladeproducten maakt en workshops geeft. Inmiddels heeft ze zo’n 25 verkooppunten waaronder bij De Nieuwe Weg.

Zelfs met een blik terug is het niet een vanzelfsprekende beroepskeuze van Daniëlle geweest, maar helemaal onlogisch was het zeker niet.

Tijdens een werkvacantie in B&B Shekin Asram in het hippiedorp Glastonbury, Zuidoost Engeland, vielen puzzelstukjes op haar plaats. Engeland was in de ban van rauwe chocolade, het dorp heeft zelfs een Love Chocolate tempel, een goede kennis stopte met bonbons maken zodat Daniëlle de kans kreeg om het uit te proberen, en het sloeg direct aan. Bovendien kreeg ze alle ruimte om haar vaardigheid te tonen.

Terug in Groningen experimenteerde ze verder, bedacht de merknaam Dhana en verkocht de eerste bonbons op de Ommelandermarkt. ‘’ Dhana is een mythische Keltische godin die staat voor zelfrespect’’, zegt Daniëlle. Dat betekent onder andere dat je moet opkomen voor je eigen plannen. Er is een boel te leren en er is veel doorzettingsvermogen nodig om een eigen bedrijf te starten. En het introduceren van rauwe chocolade, dus chocolade van ongebrande cacaobonen en ongeroosterde noten en zaden, is pionieren en langzaam een markt veroveren. Daniëlle gaat voor pure, onverhitte, zuivelvrije , biologische , fair trade chocolade. Ze laat zien dat gezond en lekker samen gaan. Willy Wonka moet op zijn tellen passen!