Raapzaad 8: de Graanrepubliek in Nieuweschans

Gepubliceerd

in

door


In een gerestaureerde remise in Nieuweschans zit de Graanrepubliek, een coöperatie van boeren, verwerkers en verkopers die met duurzaam verbouwde groenten en granen en lokale verwerkers producten maken, en verkopen, met een lokale tint. Zo bakt Wiebrand er zijn biologische broden met spelt, emmer en tarwe uit de provincie en maakt Hooghoudt zijn Dollard whisky in een eigen stokerij.

35 bedrijven zochten en vonden samenwerking in het vernieuwen van hun teeltplannen zodat er ruimte ontstaat voor een duurzame koers en meer grip op de verwerking en verkoop van het eindproduct. Het werd coöperatie de Graanrepubliek die zijn stoere  outfit heeft in de gerestaureerde remise in Nieuweschans, vlak naast de Westerwoldse Aa, pal op de Duitse grens. Hooghoudt gelooft in het idee en investeerde in een nieuwe brouwerij en stokerij maar kon op zoek naar een nieuwe brouwer en stoker want die ambachtslieden waren 25 jaar geleden bij het bedrijf weggesaneerd. De zeven boeren die lid zijn telen inmiddels brouwgerst, baktarwe, haver, emmer etc. Hooghoudt maakt er bier, jenever en whisky met een Gronings accent. Zuurdesembakker Wiebrand, die tot zijn hoofdbakkerij in Veendam heeft, bakt nu ook midden in het gebouw zijn biologische broden. De aanpalende horeca is in het weekend open, maar zal zijn openingstijden langzaam uitbreiden. Noorderpoortcollege en Terracollege hebben afspraken gemaakt over werk en stages en er komt een kleine campus voor studenten naast het gebouw. De gemeente is enthousiast en ziet andere ondernemers in het dorp ook initiatieven nemen.

Het concept is ijzersterk: lokale ingrediënten (grondstoffen) verwerken door lokale bedrijven, maar vraagt ook om een niet simpele samenwerking tussen zeer diverse bedrijven. Goed nieuws dus, uit Oost Groningen. Tijd om er naar toe te gaan.