Deel het bericht “raapzaad 21: sonny onderwater en vino per tutti”
Sonny en Mark Onderwater importeren Italiaanse biologische natuurwijnen. Onder de naam ’Wijn voor Iedereen’ maar dan in het Italiaans: ‘Vino per Tutti’. Mark woont in Italië en de eerste wijn die de broers verkochten, zo’n tien jaar geleden, kwam van zijn buurman Marco Merli, bij Perugia, in midden Italië. Sonny woont in Steenbergen (Dr.) maar heeft lang in de stad Groningen gewoond en de broers zijn in Groningen met ‘Vino per Tutti’ begonnen.
Er is bijna geen product dat meer kapsones heeft als wijn. Wijn is een unieke godendrank vertellen de marketeers die verbonden is met ambachtelijkheid en traditie. Het wordt niet gemaakt op een boerderij maar op een ‘Kasteel’. In werkelijkheid zijn de veel verkochte wijnen industriële producten die in grote stalen vaten in een fabriekshal en met hulp van ± zestig toegestane toevoegingen in elkaar geklutst worden. Het benodigde druiven sap kan zelfs gedroogde most zijn uit een ander werelddeel.
Sonny en Mark verkopen wijnen van een tiental Italiaanse wijnboeren die vasthouden aan de oude manier van wijnmaken, namelijk wijn is gefermenteerd druivensap en je voegt daar niets aan toe. Ook geen wijngist want die zit al op het biologisch fruit. Vergelijk het met een biologische desembakker die ook geen gist gebruikt maar uitgaat van de gisten en bacteriën die van nature in deeg zitten. En, net als bij het desembrood, levert het wijnen op met een explosie aan (nieuwe) smaken.
Om zo te kunnen werken moet de wijngaard anders beheerd worden. Bijvoorbeeld de boer moet druivenrassen gebruiken die beter bestand zijn tegen schimmels en die groeien op plekken waar de wind goed bij kan. De bodem tussen de wijnranken wordt bij voorkeur niet open gelaten maar is bedekt met gras en planten die stikstof binden uit de lucht. Enzovoort.
De wijnarealen in Frankrijk, Italië en Spanje zijn zo’n vier à vijf keer het oppervlak van de provincie Groningen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is zeer hoog, net als bij alle fruitteelt. Een druif of appel is het paradijs voor insecten en schimmels. De gevolgen van het gebruik van de bestrijdingsmiddelen in de wijngebieden voor andere planten en dieren zijn groot. Onderzoekers zien in wijngebieden bijvoorbeeld een verstoorde hormoonhuishouding bij vogels. Voor het versterken van de biodiversiteit zijn de Italiaanse boeren van ‘Vino per Tutti’ voorbeeldig en noodzakelijk.
Sonny stond een paar weken geleden in De Nieuwe Weg om enkele van zijn wijnen te laten proeven. Seda en Mariska zullen ook een paar wijnen opnemen in het assortiment.
Wil je meer weten, kijk op de website van ‘Vino per Tutti’ en/of neem contact op met Sonny Onderwater.
Wil je de lijst bekijk van al e toegestane toevoegingen in wijn? Klik hier naar de site van de Keuringdienst van Waarde
https://npo.nl/npo3/welke-additieven-zijn-toegestaan-in-wijn