Raapzaad 15: Hanneke Kuppens

Gepubliceerd

in

door


Op een ochtend wordt Hanneke Kuppens wakker en wist ze het: ‘Machedoux’ Dat is de juiste naam van haar eerste zachte, witschimmel geitenkaasje. Het klinkt Frans; als je wilt zit er chèvre (geit) en doux (zacht) in de naam, maar dat is niet zo bedoeld. Het tekent de intuïtieve manier van denken en werken van Hanneke. 

Hanneke (Nijmegen, 1962) huurt in het najaar van 1988 de boerderij en de paar hectare grond aan de Oude Streek, vlak buiten Zevenhuizen. Ze start een geitenboerderij, annex kaasmakerij, die groot genoeg is om van te leven en klein genoeg om in haar eentje te runnen. De 40 geiten en drie hectare grasland maakt een kringloop van bemesting en gras voor de geiten mogelijk, terwijl de geiten een ideale uitloopruimte hebben.

Ze begint als biologisch dynamisch bedrijf. Zo heeft ze het op de Warmonderhof geleerd maar is nu biologisch. Het BD-jasje past niet goed.

Dat ze geitenhoedster zou worden is niet vanzelfsprekend. Wel dat ze buiten wil werken, maar de koopvaardijschool en de bosbouwschool accepteerden geen meisjes. De opleiding voor de biologisch (dynamische) landbouw aan de Warmonderhof (nu in Dronten, toen nog in Kerk-Avezaath) was een schot in de roos. De leerlingen lopen vanaf het begin mee in de werkzaamheden, waaronder koeien melken en kaasmaken op de aanpalende boerderij.

Ze werkt een tijdje bij Hanedoorn, toen een bekende producent van biologische geitenkaas, vlakbij Nijmegen, maar kan er geen betaalde baan krijgen. Ze zet een advertentie in de Boerderij waarin ze om bedrijfsruimte vraagt en komt zo in het Westerkwartier, in Zevenhuizen, het drielandenpunt van Drenthe, Friesland en Groningen.

De geiten kunnen het hele jaar naar buiten, als het weer en de weide het toelaten. Ze worden niet onthoornd en ook niet afgevoerd naar de slager als ze op oudere leeftijd minder melk gaan geven.

De boerenkaas die ze maakt is rauwmelks (dus niet gepasteuriseerd op 70 graden) waardoor de van nature aanwezige bacteriën in de melk in hoge mate de smaak bepalen van de kaas.

De Machedoux is haar best verkopend product, niet alleen via winkels en op markten maar ook aan restaurants. Inmiddels is er ook Machère,  Macendré, Machemat en Machetin. De kaas kan zich meten met de beste zachte Franse geitenkaas.

Hanneke kan zich niet voorstellen dat ze wat anders zou gaan doen, of dat ze minder gaat werken. Ze heeft zich ontwikkeld tot een topproducent van geitenkaas en is domweg gelukkig aan de Oudestreek in Zevenhuizen.

Jacob, Henk van der Molen

Ook via via Spotify, Mixcloud e.a.