Raapzaad 13: De Volkshortus in Selwerd

Gepubliceerd

in

door


De tijd is gunstig voor allerlei kleine, sociale, groene initiatieven. De stad Groningen heeft een voedselbosje en kwekerij in Westpark, in Haren zit zelfoogsttuin het Proefveld, Toentje teelt met veel vrijwilligers groente voor de Voedselbank in de Oosterpark, overal kunnen bladspiegels worden beplant en geveltuintjes aangelegd etc. Iets afwijkend project is de Volkshortus in Selwerd, een wijk in het noorden van de stad die zeer multicultureel is.
De Volkshortus is een (tijdelijke) kas aan het begin van de Hazelaarstraat waar buurtbewoners, kosteloos, planten kunnen kweken. Er zijn cursussen, presentaties en activiteiten voor kinderen. Saskia Janssen en Georges Korsmit, het kunstenaarsduo die dit plan introduceerden, hopen dat het bij zal dragen aan de sociale cohesie en dat de planten een portret gaan vormen van de wijk. Er is een vaste groep deelnemers die hier hun okra’s, aubergines en zeer hete pepertjes kweken, er is een grotere groep die nieuwsgierig komt buurten en een deel daarvan blijft zitten louter voor een praatje of een kop thee. En er zijn honderden kinderen van verschillende basisscholen die op de woensdagmiddag creatief kunnen knutselen.
Ik spreek Loes Oldhoff (27) hierover. Zij woont in de wijk en is een van de kleine groep vrijwilligers die bezoekers informeert of begeleidt en er voor zorgt dat alle planten voldoende water krijgen.