Raapzaad 10 In gesprek met Harm Wierenga, de Morgenster

Gepubliceerd

in

door


Ons geluk zit in de natuur’ – Harm Wierenga

Vlak voor natuurvoedingswinkel de Morgenster in Hoogezand-Sappemeer is tussen ventweg en hoofdweg een groenstrook, en Harm Wierenga, winkelier van de Morgenster, heeft van de gemeente toestemming om een deel daarvan te onderhouden. Die afspraak dateert van ver voor de geveltuintjes van de laatste jaren. Harm had ook wel biologisch boer willen worden. Hij studeerde af als archeoloog in een tijd, begin jaren tachtig, waarin bijna nergens werk te vinden was en aan de andere kant er een beweging op gang was gekomen die een socialere en groenere wereld wilde. Het stof van het rapport van de Club van Rome, ’Grenzen aan de Groei’ (1972), was nog lang niet gedaald.

Het sterke gevoel voor rechtvaardigheid is een rode lijn in de keuzes van Harm. Als ik nu met hem praat is dat gevoel geenszins verdwenen, eerder aangescherpt met alle kennis die hij daarna opbouwde. Hij raakte betrokken bij de Wereldwinkel in Uithuizen. Daar ontmoette hij Ineke Engels – ‘een zeer gezellige tijd’ – die zijn partner werd, en waarmee hij in 1984 de Morgenster overnam en van Martenshoek naar Hoogezand verplaatste.Volgend jaar stoppen ze met de winkel, die al die jaren zelfstandig bleef.

Harm maakt zich zorgen over de slechte kwaliteit van onze voeding en het gebrek aan opvoeding over voeding. ‘Onze manier van denken is gericht op snel en veel geld verdienen, maar wat maakt ons gelukkig? De natuur, de bergen, de zee, onze tuin…’. Het stuit hem tegen de borst dat er rijkdom zo ongelijk verdeeld is. ’ Waarom moet een mens miljarden verdienen? Een miljoentje is meer dan genoeg.’

Net als veel andere pioniers in de natuurvoeding was de motivatie om een alternatief te creëren hoog, en was het geen bezwaar om jarenlang een laag inkomen te hebben. ‘Zelfs met weinig geld blijft er genoeg over om essentiële, goede (liefst biologische) voeding te kopen, mits je de overbodige producten links laat liggen. Je blijft er ook gezonder door’, zegt Harm.  Ineke en Harm bouwden met deze instelling in veertig jaar een succesvolle winkel op.

En na het feest volgend jaar en de pensionering? Wellicht betrokken blijven bij de opvolger (m/vr) van de winkel, misschien een stuk grond voor eigen voedsel bewerken, graag nog het deel van de gemeentelijke groenstrook beheren en er is een kleinkind…..