Deel het bericht “Noodhulp door stadsimker Bart van Egteren”
Een kleine ramp voltrok zich half april toen een zwerm bijen landde op het drukke kruispunt Nieuwe Ebbingestraat en Boteringesingel. Honderden bijen werden doodgereden en de anderen zoemde ordeloos en agressief er omheen waardoor passanten in paniek raakten.
Ik liep er toevallig op weg naar de stad langs en werd aangesproken door stadsimker Bart van Egteren die door een Uber-koerier was gebeld over de zwerm. Bart had inmiddels een lege bijenkast met raten en suikerwater op een trapje naast een verkeersbord gezet, en stond rustig langs de kant te wachten, licht mopperend over dit extra, niet geplande klusje dat niets opleverde.
De Uber-koerier, een lange, stevige jongen in zwarte jas en met helm op, stond met belangstelling te volgen wat er gebeurde. Hij had alle tijd want hij had al €22.- verdiend, zo toonde hij op zijn mobieltje. Af en toe liep hij de straat op en liet geduldig een bij op zijn smartphone lopen en bracht die naar de kast.
Bart vertelde dat hij afgelopen winter 25% van zijn bijenvolken was kwijtgeraakt. Het is een nationaal probleem bij imkers. Allerlei mijten en gebrek aan nectar maken volken zwak. Het lange, natte voorjaar en de droogte van de laatste maand vergroot de problemen. Dit bijenvolkje is door Bart gered en kan op zijn stal weer verder aangroeien.
In de Keuringsdienst van Waarde (van 6 juni jl.) wordt ingegaan op de vraag waarom er niet minder fruit is terwijl het aantal bestuivers (bij, hommel) afneemt. Oplossing: boeren kopen gekweekte hommels en bijen om toch voor voldoende bevruchting te komen. Nadeel: deze gekweekte insecten verdringen in diverse landen lokale soorten. En ook in Nederland is er de discussie of de honingbij niet teveel concurreert met de wilde bijen.
Wordt vervolgd.