de terp stopt!

Gepubliceerd

in

door


Is er leven zonder rijstebrood?

Iedereen weet dat in de hemel de die hards zuurdesembrood eten van bakkerij de Terp. Maar na ruim 50 jaar stopt de Terp. Het pand is verkocht en in april leven we in het Eerste Terploze Tijdperk.

Het lot is een blinde Samoerai. Bakker Rob Metten somt moeiteloos de tegenslagen op: gasprijzen die zich verdubbelden, een oude bakkersoven op gas die vervangen moet worden door een nieuwe elektrische à raison van minimaal een ton, stijgende grondstofprijzen, investeren in een beter energielabel van het pand, de eis van de gemeente om een emissievrije bestelauto aan te schaffen. En dat alles met een werkweek van ± 80 uur . Hij probeerde een deal te sluiten met de Graanrepubliek in Nieuweschans waar bakker Wiebrand van der Wijk door ziekte is weggevallen, maar de overeenkomst ketste af.

Rob nam in april 2016 het stokje over van Leo Heijne. De Terp was heel principieel in het brood bakken van alleen meel, gist/desem, zout en water. Zelfs de grote biobakker van der Westen voegt (toegestane) additieven toe. De Terp gebruikt geen toevoegingen en dat levert brood op met prachtige kruim, korst en aroma.

Rob vertelde aan de telefoon dat hij hoopt dat de receptuur door een andere bakker overgenomen gaat worden. Voor de liefhebbers van het Terp-brood is het een hard gelag.

Het is bijna niet voor te stellen dat er leven is zonder rijstbrood, vierkoren, sesamsnijder……..