2006 – 25 kunstenaars voor een 25-jarige winkel

Gepubliceerd

in

door


Stel, 25 kunstenaars krijgen de ruimte om in een winkelstraat een expositie in te richten. Wat gebeurt er dan? Dat was het plan dat natuurvoedingswinkel De Nieuwe Weg, Nieuweweg 20 te Groningen, eind 2005 bedacht om haar 25-jarig jubileum in 2006 luister bij te zetten. De naam van de winkel is ook de naam van de straat en zou de Nieuweweg niet een geweldig podium zijn voor kunstenaars die klant zijn van de winkel?

Hoewel we het meedoen van de kunstenaars belangrijker vonden dan het selecteren van werk op thema, is er wel een thema geformuleerd, nl. de relatie van de mens t.o.v. de natuur, waarbij opvalt dat de natuur door de mens zowel bewonderd als misbruikt wordt. Het onderwerp waar we als natuurvoedingswinkel dagelijks mee bezig zijn. Vandaar het logo: een vogel in een vogelkooi.

We hadden aan alle kunstenaars gevraagd om de gekooide vogel zelf ook op eigen wijze uit te drukken. Deze werken zouden dan de plaatsen markeren waar in de straat kunst te zien is. We hebben er evenwel, na een paar maanden aarzelen, van afgezien omdat er nogal wat kosten mee gemoeid zijn en het voor de kunstenaars een dubbele opdracht betekende. Uiteindelijk zijn er wel een handvol kunstenaars – Sanne Dankert, Peter Huigen, Dion ten Heggeler, Rosa van der Kamp – die met het thema iets nieuws doen.

De Rups van Peter Huigen

Natuurvoedingswinkel De Nieuwe Weg hoefde geen centraal middelpunt te zijn van de expositie, maar wil wel een duidelijke markering van de winkel, een eye catcher. Beeldend kunstenaar Peter Huigen werd gevraagd hiervoor iets te ontwerpen waarbij de gevel van de bovenburen als werkblad zou dienen. Hij concipieerde de Rups.

De acht bovenburen gaven in november 2005 toestemming om mee te werken aan het project. Ook hier waren de reacties welwillend, maar ook verschillend: ‘Eindelijk gebeurt er wat in de straat’ tot ‘Ik heb niets met kunst, maar je gaat je gang maar’. In april 2006 kregen ze de schets van de zes meter grote Rups te zien. Praktische problemen ontstonden toen er nagedacht werd over de aansprakelijkheid voor schade aan de panden door het (op)hangen van de Rups en het niet gemakkelijk bleek om het beeld te verzekeren. Uiteindelijk is dit pas in de afgesloten evenementenverzekering vlak voor de opening van de expositie geregeld (bij Nationale Nederlanden). Een mooi voorbeeld van hoe het organisatiecomité  bezig is geweest om het wiel uit te vinden.

Hoe open je een straatexpositie? Kunnen de muzikanten onder de klanten iets doen waarbij de straat ook weer een rol speelt?  Muzikant-componist Gerrie Arling creëerde, in lijn met het thema, de vrolijke vogelbevrijdingsact zoals die zaterdagmiddag 2 september gestalte kreeg. Samen met regisseur/tekstschrijver Pieter Athmer schreef hij de gewichtige toespraak voor voorzitter Alfons van Duivenei van Vliet (gespeeld door Arno van der Heyden) van de Vogel Ontzettings Groep Eerste Legioen Groningen-Groningen (V.O.G.E.L.). De jazzfanfare van Harrie van Lier acteerde mee en speelde de muzikale contrapunten; decorontwerpster Alicia Ziff (Grand Theater) ontwierp de perfecte vogelkooi van vier meter doorsnee met de paradijselijke ballonnen vogel erin. De vogel wordt bevrijdt, en op een draagbaar teruggevoerd naar het erepodium, waarna tijdens een moralistisch slotgedicht van de voorzitter de vogel het luchtruim kiest, en de voorzitter hardhandig door zijn vrouw gemaand wordt om met deze onzin op te houden en thuis te komen om de afwas te doen.

In een voor verkeer afgesloten straat, na een lovende toespraak van wethouder van cultuur en economie Jaap Dijkstra van de gemeente Groningen en met een prettige buitentemperatuur, en enkele honderden toeschouwers, waaronder veel kinderen, was deze cabareteske, vrolijke en licht onregelende opening een prachtige opmaat voor de expositie.

Deelnemende kunstenaars

Aafke Weller ^Aimée Terburg ^Cis van der Ven ^Colien Langerwerf ^Cora Samethini ^Dion ten Heggeler ^Egge Baarveld ^Evelyn van Oosterhout ^Eduard Bezembinder ^Fré Moorrees ^Geertje van der Zijpp ^Harrie Arling ^Jakobine von Dömming ^Japien Waskowsky ^Laurens Boersma ^Manja van der Storm ^Marcel Rouweler ^Marianne van der Veen ^Matty de Vries ^Melle Koot ^Ofra Goland ^Peter Huigen ^Roger Veldman ^Roxanne Monsanto ^Ruben van Gogh ^Sanne Dankert